PRESS | Marcin Dudek

"The Group" in Het Nieuwsblad

Read the full review (in Dutch) here

 

Poolse ex-hooligan Marcin Dudek toont autobiografisch geïnspireerde kunstwerken met solotentoonstelling ‘The Group’ in Extra CityVoormalig hooligan Marcin Dudek.Voormalig hooligan Marcin Dudek. — © Sebastian Steveniers

 

In kunsthal Extra City in de Provinciestraat is sinds vorige week een institutionele solotentoonstelling te zien van de Poolse Brusselaar Marcin Dudek. De voormalige hooligan timmert aan een stevige carrière binnen de hedendaagse beeldende kust. De neerslag van die inzet is nu voor het eerst te zien in de Benelux. Zijn intrigerende artistieke praktijk omvat verschillende thema’s van groeps- en massapsychologie tot familie, veiligheid en geweld. De tentoonstelling loopt nog tot 8 oktober.

Neem nu ‘The Protectionist Reflex’: een vrijstaand stadionhek dat om de paar minuten begint te rammelen. Het hek moet bescherming beiden maar representeert eigenlijk pure vijandigheid. Het bedaart niet, maar zwengelt wel agressie in de massa aan.

 

‘The Protectionist Reflex’.

‘The Protectionist Reflex’.

 

In zijn autobiografisch geïnspireerd werk komen ook de menselijke drang naar geborgenheid aan bod, net zoals de structurele gelijkenissen tussen religie en het voetbalwezen. ‘The Guardians’ legt bijvoorbeeld de link tussen de katholieke kerk en het Pools hooliganisme bloot. Binnen een context van pro-abortus marsen en afbrokkelend geloof rekenen priesteres op bescherming van potige voetbalfans, aan we ze in ruil gratie verlenen.

 

Volgens curator Joachim Naudts is The Group een perfecte eerste kennismaking met het intrigerende werk van de Poolse kunstenaar. “Dudek’s interesse ligt niet zozeer in het voetbalspel op zich, maar hij neemt deze schijnbaar onschuldige vrijetijdsbesteding als aanknopingspunt voor een diepgaand onderzoek naar spiralen van geweld en onze drang om ergens bij te horen. The Group is een omvattende tentoonstelling geworden die op genuanceerde manier kijkt naar groepsdynamieken en onze condition humaine.

 

Wie de overige werken van Marcin Dudek wil ontdekken, kan dat nog doen tot 8 oktober.

 

You can visit The Group at Kunsthal Extra City in Antwerp until 8 October 2023. More info here.

May 20, 2023